Ttouch en Shiatsumassage

TTouch® is jaren geleden ontwikkeld door Linda Tellington-Jones. Het is een zachte aanrakingsmethode om lichamelijke spanning te verminderen, blokkades op te heffen, pijn te verlichten en zorgt voor een beter zelfbewustzijn, waardoor de hond beter in staat is te leren en zich te concentreren.

Deze aanrakingen werken stimulerend, ontspannend, genezing bevorderend, kalmerend, en bewustmakend.

Er zijn cirkelende, strijkende en liftende TTouches. De TTouches worden gemaakt met de hand/vingers die in verschillende posities op de huid/vacht geplaatst wordt en deze heel licht beweegt. Iedere TTouch bestaat uit 1¼ cirkel. Als de cirkel af is, verschuif je je hand en ga je verder met de volgende TTouch.  Let hierbij op dat een lichte aanraking effectiever is dan een sterke druk.

Waarom TTouch?

Het doel van de TTouches is de functie en levenskracht van de cellen in het hele lichaam te activeren en onbenutte zenuwbanen tot werking te brengen. Er is gebleken dat door de in hoofdzaak cirkelende bewegingen alle vier de hersenactiviteiten geactiveerd worden, iets wat overeenstemt met een ideale leertoestand. Er komen tevens hormonen vrij die stress verminderen.

Het lichaamswerk heeft wel wat weg van massage, maar dit is echter geen juiste vergelijking. Bij massage wordt de nadruk gelegd op de spieren. Met TTouch werken we op het zenuwstelsel in de huid, dit verklaart ook waarom de druksterkte zo licht gedaan moet worden. Want met het al eerder genoemde zenuwstelsel, voel je bijvoorbeeld een vlieg op je huid, of een haar die kriebelt.

Omdat de TTouches simpele bewegingen zijn, zijn deze door iedereen succesvol toe te passen.
Zo kun je het ook aan jonge kinderen leren, maar ook aan bejaarden die zelf de nodige lichamelijke klachten hebben aan hun handen.

TTouch® is een andere vorm van communicatie met je dier, zoals Linda Tellington Jones zelf zegt een ‘non verbale taal’.

De Tellington TTouch® methode is gebaseerd op wederzijds respect, er wordt op een zachte manier gewerkt aan de band tussen mens en hond, waarbij gezondheid, welzijn en gedrag op positieve wijze worden beïnvloed. Zo helpen we het dier met zijn balans, coördinatie en lichaamsbewustzijn, zodat het dier fysiek, mentaal en emotioneel zo goed mogelijk ‘in z’n vel’ zit.

massageTellington Hulpmiddelen body-bandages

De “Body bandages” zijn een integraal stuk van de Tellington TTouch methode geworden. Het is een zeer mooie en effectieve aanvulling op lichaamswerk, het grondwerk en het geleide werk.

Ze zijn er tegenwoordig in veel verschillende uitvoeringen, met allen een soortgelijk effect. Naast de (elastische) bandages en t-shirts is het Thundershirt momenteel erg populair. Het dragen van deze hulpmiddelen versterkt het gevoel van het eigen lichaam en maakt de hond zekerder in zijn bewegingen én zijn gedrag.

 

Je kunt de bandage o.a inzetten voor diverse doeleinden:

  • Honden die zich reactief gedragen naar mensen of andere honden,
  • Honden die erg met het koppie werken, altijd bezig gehouden moeten worden,
  • Honden die het moeilijk vinden nieuwe situaties aan te gaan, gisteren stond deze container hier niet…dat is eng
  • Onzekerheid en angst , daarbij kan je denken aan angst voor vuurwerk, angst voor harde geluiden maar ook angst voor mensen of andere honden
  • massage2Het doorbreken van neurotisch gedrag door verhoging van het lichaamsbewustzijn, waarbij we een beter contact kunnen maken met de hond bijvoorbeeld tijdens een ‘lastig moment voor de hond ‘ bij de wandeling.