Lichaamstaal

Artikelindex

Lichaamstaal van de hond 

Mensen communiceren soms bewust, maar meestal onbewust 'non verbaal'. Dat betekent, hetgene de ander kan afleiden uit onze gedragingen, gebarentaal, gelaatsuitdrukking en houding. Mensen gaan daarin verder dan dieren, want door hun kledij, mode, lichaamsversiering of make up geven ze een duidelijk beeld van zichzelf aan de ander.
Ook bij dieren onderling en in de relatie tussen mens en dier is die 'non verbale' of 'visuele' communicatie van groot belang. Honden vertellen mekaar op die manier héél wat. Ze maken mekaar duidelijk aan wie het territorium toebehoort, of ze op zoek zijn naar een partner, of ze honger hebben of ergens bang voor zijn, enzovoort. Ook naar de mens toe sturen ze via hun lichaamstaal signalen door. Belangrijk dus voor de relatie tussen u en uw huisdier : probeer deze signalen te begrijpen en heb er aandacht voor.

Visuele communicatie
Als trimster kan ik meepraten over deze signalen. Honden op de trimtafel reageren op de meest uiteenlopende manieren en dan is het heel belangrijk om constant hun gedrag in de gaten te houden. De hond toont in welke stemming hij verkeert, wat hij leuk en niet leuk vindt en bovenal waar hij wil dat je afblijft. In mijn trimsalon werk ik dan ook met een grote wandspiegel, zodat ik het gedrag en de reactie van de hond zo goed mogelijk in de gaten kan houden. De realiteit wijst uit dat een hond, wanneer hij iets niet leuk vindt, zelden direct gaat aanvallen zonder te verwittigen. Dat 'verwittigen' doet hij in de vorm van signalen; zichtbare signalen. Zijn lichaamstaal (stand van de oren, bewegen van de lippen, oogcontact en algemene houding) tonen duidelijk aan wat hij ervan vindt, zodat je als trimster de stemming en de reactie van de hond grotendeels kunt inschatten.

Deze 'lichaamstaal' is niet alleen voor mij van belang in het Trimsalon, maar zeker en vast ook voor jullie, die dagelijks met jullie huisdier samenleven.