Artikelindex

TIPS BIJ ANGSTIGE HONDEN

Honden die een slecht verleden hebben of onzeker zijn geworden door een rare behandeling kunnen hier erg angstig van zijn geworden. Dit is heel vervelend voor de hond zelf, omdat ze mogelijk minder snel een nieuw baasje zullen vinden. Maar er valt in heel veel gevallen genoeg aan die angsten te doen! 

Voordat je echter aan zo'n "moeilijke" hond begint moet je er wel zeker van zijn dat je de tijd en het geduld hebt om zo'n hond te heropvoeden. Na een tijdje afhaken en de hond afdanken omdat je bij nader inzien toch niet het geduld en/of tijd ervoor hebt kan funeste psychische gevolgen voor de hond hebben. 

Grommen en bijten (happen) wordt vaak geïnterpreteerd als vals of dominant. Maar in dit geval is dit zeker niet waar! Deze agressie komt voort uit angst. En die angst moet worden overwonnen. Overtuig jezelf eerst waar de agressie vandaan komt. Het verschil tussen een bangerd en een dominant-agressieve hond is over het algemeen wel duidelijk. Maar toch zijn er veel mensen geneigd om deze honden hetzelfde te behandelen, en dat is niet verstandig.


Gedrag


Het is zaak om het gedrag van je hond goed te bestuderen en op zijn reacties te letten. De eerste tekenen van angst zijn meestal: staart tussen de benen, oren plat, laag op de poten (of zichzelf tegen de grond drukken) en schrikachtig reageren op bewegingen en/of geluid (willen vluchten). Sommige honden bibberen ook veel. Op de rug gaan liggen en plassen is onderdanig gedrag. Is de hond angstig en je drijft hem in "het nauw", je bent te opdringerig of je hebt gewoon "iets" waar de hond bang voor is (zoals: je hebt een zware stem, je bent een man, je bent druk en onrustig, je ruikt naar iets waar de hond bang voor is, of hij is bang voor je handen, etc.) dan kan de hond gaan grommen en zelfs bijten. Wees altijd alert hierop! Probeer bijten zoveel mogelijk te voorkomen.